Kérdezz-felelek

Kaptam néhány kérdést Thea Blanchet-től, aki egy kortárs író, úgyhogy most egy kis kérdezz-felelek következzen…

1. Ha életre kelthetnéd egy hősödet ki lenne az? Miért?
A fantasy-regénysorozatom királyát választanám. Miért? Mert ő, annak ellenére, hogy egyszerű embernek született és viszontagságos gyermekkort élt meg, egész életét tudása gyarapításának szentelte és így, amikor egyik nap egy másik világban találta magát, egy olyan világban, ami zord és kegyetlen, ahol nem süt a Nap se és ahol csillagok fénye se adhat reményt, ő a semmiből képes volt egy nagyszerű birodalmat létrehozni. Olyat, ahol mindenki jólétben és biztonságban, ezáltal elégedettségben élhet, nem számít, hogy valaki rettegett élőholt, megvetett hárpia, lenézett pilinke vagy barbár demiurg.

2. Tegyük fel, hogy híres író vagy. Melyik mondat a szállóigéd? (általad kitalált mondat legyen)

1. “Demiurg, pilinke vagy ember… egyre megy. Nem származása teszi jóvá egyiket, míg a másikat gonosszá, hanem jelleme, vágyai és legfőképp tettei, így hát ítélj azok szerint!”

Továbbiak:
2. “Mert nincs jó és nincs rossz csak tettek és érdekek ütközése.”
3. “A sajt, egyáltalán nem gyémánt.”
4. “Attól még, hogy valaki az árnyékban lapul, nem biztos, hogy prédára leső vadász. Lehet, hogy ő az üldözött.”
5. “Ami szerinted jó, amiért te köszönetet mondanál, lehet más számára átok és kín.”
6. “Minden nézőpont kérdése… nem mindegy, hogy a célkeresztbe nézel, vagy a célkeresztben állsz.”

3. Tegyük fel, hogy egy kiadónál dolgozol. Melyik amatőr írónak ajánlanál szerződést?
Annak, aki olyan történeteket, regényeket ír, melyek tanulságosak, elgondolkodtatóak és amelyekben olyan értékek jelennek meg, mint például a barátság, a bizalom, a kitartás, a feltétel nélküli szeretet, a hűség. És persze legyen tele könnyed, de izgalmas kalandokkal.

4. A magyar írók egyesülete mentorprogramot hirdet, melynek keretében választhatsz egy magyar írót, aki a szárnyai alá vesz. Kit választanál? Miért?
Sajnos nem ismerem annyira a kortárs magyar írókat, hogy választani tudjak.

5. Ugyanez külföldi íróval. Mit gondolsz mennyire jelentene nehézséget a nyelvi különbség?
Sajnos nem ismerem annyira a kortárs külföldi írókat, hogy választani tudjak.

6. Az egyik történeted világába költözhetsz, az egyik karaktered bőrébe. Melyik történet melyik szereplőjét választanád? Miért?
Ez igen jó kérdés. Amikor írok, gyakorlatilag minden szereplő helyzetébe bele kell képzelnem magam, átgondolni mindent, mindenki szemszögéből, mivel a regényeim igen fordulatosak és összetettek. Tehát a teljes történetet minden irányból át kell tekintenem és megfontolnom azt, hogy ki, hol és mikor, miért és miként dönt, milyen céljai vannak, miről tudhat, kivel találkozhat és hogy az események és a többi karakter kire, miként hathat. Tehát, bár csak képzeletben, de mindenki sorsát megélem.

Ha a kalandregény-sorozatomra gondolok, akkor nem kell választanom, mivel annak valóban én vagyok az egyik szereplője. Utazgatom, miként annak idején Karl May is tette és a különböző országokba tett látogatásaim során számos kalandot élek át, mint író. Ezek egy része valós, hiszen úti élményeimen alapulnak, más természetesen csak a képzelet műve.

Ha viszont a fantasy-sorozatomra gondolok, akkor ott Vhalenien Lüxfrim lennék, aki egy fekete lidérc a király szolgálatában (annak balkeze), de aki nem emlékszik se képességeire, se múltjára és fogalma sincs arról, hogy valójában ki ő. Még legnagyobb ellensége, az Árny (a Skía Messanichtor), a király jobbkeze se sejti ezt, pedig ő már több ezer éves, így sok mindent megélt, sokat látott és hallott, de legvadabb rémálmában se gondolná, hogy a több millió évvel azelőtt élt fekete lidércek közt akadhatott egy túlélő.

7. Kívánhatsz egy önzőt és egy önzetlent az írással kapcsolatban. Mi lenne az?

Önzetlen kívánság: Még hosszú-hosszú évekig tudjam azt biztosítani minden nap az olvasóimnak, hogy itt a weboldalamon ingyenesen olvashassák a regényeimet, történeteimet, melyeket naponta teszek fel.

Önző kívánság: Legyen több százezer olvasóm, akik könyvklubszerűen beszélgetnek velem a történeteimről.

8. Egy hetes nyaralásra mehetsz egy könyv világába. Hova mennél? Miért?
Robinson Crusoe (Daniel Defoe) szigetére mennék – Nem kell se Robinson, se Péntek, csak a nyugalom és magány, de mobilnet azért legyen, hogy az olvasóimnak ne kelljen egy napig se nélkülözniük az újabb történeteimet. És hogy miért mennék éppen oda? Mert jó lenne egy kicsit lazítani ebben a pörgős világban, távol minden zajtól és küzdelemtől.

9. Egy hétre egy könyv világába száműzhetnéd azt, akit a legjobban utálsz. Hova küldenéd? Miért?
Jó kérdés, mert nem utálok éppen senkit. Ráadásul a könyvek világa gyakran szebb, jobb, mint a valóság, (bár attól is függ, melyik szereplő helyébe kerülnénk). Nem véletlenül jelent kikapcsolódást az olvasás, hiszen kiszabadulhatunk a nehézségek közül. De mindenképpen valami olyan könyvet választanék, amiből tanulhatna és jó irányba változhatna, fejlődhetne az illető, attól függően mi volt a jellemhibája.

10. Tekintsünk el egy pillanatra a plágiumtól. Egy már létező könyvre felírhatod a neved, mint író. Melyik történet büszke szerzője lennél?
A kedvencem Karl May Winnetou című regénye, melyet még egészen kicsi koromban olvastam, amikor a könyv szinte még nagyobb volt nálam. A másik nagy kedvenc: a Nagy Indiánkönyv (írta: James F. Cooper).

Akik az indiános regényeket szerették, azok az én írásaimat is minden bizonnyal kedvelik majd. Izgalom, kaland, egy kis romantika, fontos emberi értékek, úgy, mint a barátság, a hűség, a kitartás jellemzi és persze sok tanulság is akad, mert szerintem is fontos, hogy legyen mondanivaló.

 

Ha tetszettek a válaszaim, megoszthatod! Köszönöm.
És köszönet mindenkinek, aki olvassa az írásaim!
Ma is várok mindenkit 19-kor sok szeretettel és újabb izgalmakkal!

Szeretném folytatni a láncot! Szeretném megismerni a Te válaszaidat is Thea Blanchet és még két másik író, Krisz Nadasi és Laura Barta válaszaira lennék kíváncsi. Az én kérdéseim az alábbiak:

1. Melyik az a történeted, vagy regényed, ami a legközelebb áll a szívedhez, amire a legbüszkébb vagy?
2. Hogy sikerült előlépned a névtelenségből és miként tettél szert az ismertségre és mennyi idő alatt?
3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?
4. Miről szól a következő regényed, történeted és miként zajlik az alkotás folyamata?
5. Ha egy időkapszulába, melyet majd száz év múlva nyithatna ki az emberiség, betehetnél öt könyvet, melyek lennének azok?
6. Miért lettél író? Meg tudsz élni belőle? Mi értelmét látod?
7. Ha a karaktereid léteznének és választanod kéne, hogy melyiket mentsd meg, kit választanál és miért?
8. Melyik szerinted a legnegatívabb szereplőd? És miért?
9. Szerinted mi egy jó regény ismérve? Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie?
10. Igen sokan írnak manapság regényeket. Milyen tanácsokat adnál nekik?

 

Shopping Cart
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0