Barion Pixel

Szinopszis – tömény szpojler! – NE OLVASD!

A kaméleon-gyémánt nyomában

1. kötet: Kit érdekel Nyikoláj?

András és Nyikoláj igen jó barátok. Vaszilij, András halálos ellensége, de Nyikoláj jó barátja. Alex korábbról ismeri Andrást és Nyikolájt és azt hiszi, hogy a barátai.

A történet valós úti élményeimen alapul, szinte percre pontosan, de kiegészítettem egy-két gyémánttal és néhány jóbaráttal és ellenséggel, valamint az írói fantáziával, mégpedig úgy, hogy a valóban létező útitársak akár el is hihetnék, hogy mindez közben megtörtént.

András: egy fegyverkereskedő mostohafia, akit halottnak hisznek, mert barátjával Nyikoláj-jal megjátszották a halálukat. Közben súlyosan megsérül az egyik lába. Egy éjjel hazamegy a villába és elhozza a kaméleon-gyémántot és a másolatát, majd felszáll egy Ukrajnába tartó vonatra.

Nyikoláj: ügyvéd, informátor, sok nyelven beszélő tolmács az orosz alvilág oldalán. Miután lezuhan a repülőjük, azt hiszik, ő is meghalt. Amerikában Martin-ként kezd új életet. Beleszeret egy magyar lányba (Izabell). Feleségül veszi. Nem beszél a múltjáról. Bp-re költöznek, hogy egy régi ismerősnek, Alex-nek segítsen. Fenyegető üzenet kap. Ellenségei (Wangok), akiket Andrással átvertek, a nyomára akadnak, menekülnie kell. A lánnyal összeveszik. Hazaküldi. Arra a vonatra teszi, mellyel András is utazik. (Nem sejti.) Wandraschek úrtól, András mostohaapjától kérne segítséget. Megtudja: gyémánttőzsde alakítását tervezik. A köveket szombatig a széfben őrzik.

Zhang Zhiquang, a kínai: az ő őrizetére bízzák a gyémántokat. Vaszilij (Nyikoláj jó barátja) Kisinyovban tárgyal a Wangok-kal. Nyikoláj szembe akar nézni ellenségeivel és autóval elindul. Zhiquang észreveszi, eltűnt a kaméleon-gyémánt, hívja Nyikolájt. Azt hiszi, ő lopta el. Nyikoláj Alexre gyanakszik. Elárulja, szerinte melyik vonaton van és olyannál, akit a kínai ismer. Zhiquang hívja Vaszilijt, hogy szerezze vissza. Reméli, Vaszilij is ismeri az illetőt. A kínai is útnak indul.

Alex: a harmadik szál az író története, aki csóró egyetemista. Csempészetbe keveredik. Alkut kötnek vele. Megijed, felszáll egy Ukrajnába tartó vonatra és világjárókhoz csatlakozik.
Izabell ki akar ugrani a vonatból. Alex megmenti. Nyikoláj felhívja Alexet és megtudja, hogy elhagyja az országot. Mivel nyomkövetőt tett rá, így tudja, hogy merre tart.

A történet szálai az ukrajnai Lvovban futnak össze, ahol a vonat egy órát várakozik éjszaka.

Alex lövésre ébred. Megtalálja a wc peremén akadt gyémántot. Hívja Nyikolájt és elmondja neki. Meglátja Vaszilijt, de időben beugrik előle a fülkébe. Nem sejti: Vaszilij már belefutott Andrásba és azt hitte a kínai rá gondolt. András lenyelte a követ, a mosdóba menekült. Egy jól irányzott ütés, de András a wc fölé hajolt és rálépett a pedálra. Azt hitték, a kő a sínek közé esett. Vaszilij fejbe lövette Andrást, de az ő fegyverét használták (vaktöltény). Amikor Alex meglátja Vaszilijt, annak emberei már a folyó felé tartanak András testével. Izabell, aki követi Alexet, szemtanú lesz. Vaszilij meg akarja ölni. A lány Alex fülkéjébe menekül. Nyikoláj a bekapcsolva feledett mobilon át hallja Alex-et pár szavát (Andrásról és a rendszámról). Nyikoláj nem sejti: felesége is ott van, mivel suttognak. Segíteni akar Andráson. Reméli, életben van. Hívja a kínait. Azt hazudja, a kő Andrásnál van. A kínai kideríti merre járnak. Utoléri őket. András a csomagtartóban éledezik. Követeli tőle a követ, de az visszabeszél, így rá lő. Megindul a föld. András lezuhan. Elsodorja a víz. Alex és Nyikoláj megbeszélik, Kisinyovban találkoznak. Nyikoláj azt hazudja, a kő hamis. Reméli, Alex így nem izgul majd és átviszi a határon. Alex összefut Vaszilij-jel, de az úgy tesz, mintha nem ismerné. Leül mellé, beszélget vele, a szótárába tesz egy nyomkövetőt. A moldáv oldalon az őr Vaszilij embere. Utasítja, tegyen nyomkövetőt Alex bőröndjébe és éjjel szerezze meg a követ. Transznisztria egy országnak el nem ismert kommunista kövület. A világjárók oda tartanak május elsejére. Alex egy kolostorban találkozik Andrással, aki még él. Alex megtudja tőle: az igazi kő van nála. Kisinyovba akarja vinni, hogy átadja. András kicseréli a másolatra. Alex nem gyanakszik. Tovább indul, de ottfelejti hálózsákját. Visszafut. Meg akarja szerezni András számát. Benyit, de alszik. Észreveszi az igazit. Rájön: András átverte. Visszacseréli. A határőr már várja, de mivel sokáig időzik, benéz, meglátja a követ. Megvárja, míg távozik, elhozza. Így kerül a másolat Vaszilij-hez. Kisinyovban a pályaudvaron Alex meglátja Wang Kou-long-ot (ellenség).

A követ adná Nyikolájért, de az tagadja, hogy meg akarta volna ölni. A kő se kell neki, mondván, ő tisztességes üzletember. Alex tudja: hazudik. A kínai távozna. Alex utána kap, megfenyegeti (azt fogja mondani a rendőröknek, hogy ő lopta el a követ a Wangok megbízásából). Közben a zsebébe ejti a követ. A hatás fokozásáért megemlíti Andrást. A kínai nem hagyja magát zsarolni, de úgy dönt, jobb, ha úgy tesz, mintha segíteni akarna. Másnapra találkozót jelöl ki.

Az éjszakát egy erdőben töltik. Megjelenik Vaszilij. Elkapja Alex-et, mert úgy véli csak nála lehet a kő. Alex elmondja, hogy Nyikoláj életben van. Azt hazudja, nála a gyémánt. Reméli, így Vaszilij keresni kezdi és megmentheti. Távoznak, de Alex tenyerébe írják a telefonszámukat. Alex elmegy a találkozóra. Kiderül, a kínai respektálta fellépését, és Nyikoláj életéért cserébe azt kéri, álljon be hozzájuk. Alex egy vakmerően ostoba blöffel eléri, hogy megadja neki a címet és még a gyémánt is visszakerül hozzá. Alex felhívja Andrást. Segítséget kér, de az akkor döbben rá, hogy valaki ellopta tőle a követ. Nem sejti, hogy a másolatot. András csak a kővel van elfoglalva, így Alex leteszi a telefont. Hívja Vaszilijt. A követ ajánlja cserébe, de azt felelik, már náluk van. Alex nem sejti, hogy a határőr már átadta a követ, igaz csak a másolatot, de azt hiszik, az az igazi. Alex elmegy a kolostorba. A toronyból meglátja Nyikolájt, akit egy másik épületbe vezetnek.

Este ismét összefutnak a történet szálai.

András és Vaszilij is megjelenik a kolostornál. Mindketten azért, hogy megmentsék barátjukat, Nyikolájt. Vaszilij ledöbben, hogy András még él. András azonnal támad. Nyikoláj magához tér a toronyban, ahová azért vitték bedrogozva, hogy véget vessen életének. Megkísérli meghúzni a harangokat, hogy segítséget kérjen. Nem sejti, hogy egy szinttel fentebb Alex is ott van. Alex megtudja: Vaszilij és András összefutottak. Meghúzza a harangot, hogy elterelje a figyelmüket, éppen akkor, amikor Nyikoláj. Nem veszik észre egymást. Nyikolájt elkeseríti a múltja és szerelmének elvesztése. Azt hiszi, senkinek se hiányzik, senkinek se fontos. Kibírhatatlan erővel nehezednek rá emlékei. Hallucinálni kezd, így átmászik a korláton.

Amikor megkondulnak a harangok, mindenki a toronyra emeli tekintetét. Vaszilij átugrik a kolostor falán, de már sejti, bármily gyorsan fut is, el fog késni. András szintén rohanni akar, de lábának reccsenése és nyomában az éles fájdalom jelzi, hogy ismét haszontalanná vált. (Vaszilij jól helyben hagyta.) Tudja, már nem tehet semmi. Izabell a kolostorkertben sétál. Felkapja fejét a harangszóra, de nem érti. Meglátja Vaszilij-t, de az nem veszi őt észre. Aztán meglátja Nyikolájt. Pillantásuk találkozik. A fiú tenni akar a lány felé pár lépést, megfeledkezve a nyolcvanlábnyi mélységről. Izabell sikolya rántja vissza a valóságba. Érzi, nekiütközik valaminek. Letekint és látja, a korlát állja útját. Egyetlen pillanatra felfogja, hogy a toronyban áll, de aztán átmászik az akadályon. Hirtelen megdermed minden. Elakad a lélegzet. Egy pillanatra leáll a szív.

Andrástól üzenet érkezik Alex mobiljára, hogy Nyikoláj le fog ugrani. Alex mire leér, már átlép a korláton. Minden egy pillanaton múlik… egy pillanaton, melyben már nem jut idő a gondolatoknak. Alex odaugrik, megragadja, de tudja, nem képes megtartani. Nyikoláj lelép és a gravitáció őt lefelé, Alexet pedig átrántaná a korláton. Megérkezik Vaszilij és így mentik meg.

Izabell siet a szerelméhez. Közben Vaszilij meglátja a menekülő kínaiakat és indul lefelé. A sötétben futnak össze. Nem ismerik fel egymást. Izabell felér Nyikolájhoz, aki ismét magánál van és elmondja neki mennyire szereti. A fiú rácsodálkozik, de nagyon boldog.

András ki akarja vinni a buszhoz Alexet, hogy folytathassa útját. Alex arra gondol, minden jól alakult. Nyikolájt megmentették, Izabell találkozhatott a szerelmével. Ráadásul nála van a nagy értékű gyémánt és ezt senki se sejti. András elmeséli, hogy a kaméleon-gyémántot tíz éve lopta el és kicserélte egy másolatra, ami akkor ki is derült és megkapta érte büntetését. Azóta az eredetit a szobájában rejtegette. Azért ment vissza. A vevővel már megalkudott, aki jelzett Wandraschek úrnak. Egyikük se sejtette, hogy András áll a háttérben. Wandraschek úr tudta, a széfben nem az igazi kő van, de azt is tudta, hogy szombatig meg fogja kapni. Így végül mindenki jól járt volna és Andrásnak is lett volna pénze a lábára. Sajnos azonban elkövetett egy hibát, elhozta a másolatot is.

Alex a rengeteg pénzre gondol, arra, hogy bármit megvehet belőle. Házat, kocsit, nem is egyet. Kifizetheti a szüleit is, akik felróják neki, mennyibe került etetni, ruházni őt azóta, hogy megszületett. Semmirekellőnek tartják, akit kár volt megszülni. Bezzeg, ha pár milliót átutalna nekik, talán még szeretnék is. – gondolja keserűen – Pénzzel a zsebében nem lenne többé egy lúzer… egy lenézett senki … és végre úgy élhetne, ahogy szeret. Szabadon. Kötöttségek nélkül… Miként most is! – döbben rá végül. Andrást meglepi, amikor búcsúzáskor átöleli őt. Nem sejti, hogy a zsebébe csúsztatja a követ. Alex bár tudja, többé nem látják egymást és épp most mondott le önként egy több milliárd értékű kőről, amiért bizonyára sokan bolondnak néznék… de azt is tudja, hogy ezzel segít egy baráton… és többé már nem lúzer, nem egy szakadt senki… hanem vándor, aki könnyű szívvel folytathatja útját. András visszaül a taxiba, majd érkezik az sms, hogy a követ a zsebében találja.

Shopping Cart
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0